Мій пост на конкурс „Blogowanie pod jemiołą-2017”
Про конкурс „Blogowanie pod jemiołą-2017” можна прочитати ТУТ. А зараз, власне, мій варіант відповіді на питання "Jakie słowo w języku obcym kojarzy Ci się ze Świętami i dlaczego?" (Яке слово іноземною мовою у Вас асоціюється зі святами і чому?)
Багата, щедра і бідна
„Bogata”, „obfita” i „biedna”. A jeszcze słodka, gęsta, miodowa, z rodzynkami, włoskimi orzechami i obowiązkowo makiem. To wszystko Ona, królowa świątecznego stołu w mojej rodzinie oraz dla większości Ukraińców – КУТЯ.
Trzy najważniejsze składniki tej potrawy – kasza pszeniczna, miód i mak. W niektórych regionach Ukrainy zamiast pszenicznej gotują kaszę jęczmienną, a nowoczesne przepisy są wzbogacone rodzynkami, orzechami i owocami kandyzowanymi. W naszej rodzinie do куті dodają trochę wody ugotowanej i potrawę można jeść łyżką.
Trzy najważniejsze składniki tej potrawy – kasza pszeniczna, miód i mak. W niektórych regionach Ukrainy zamiast pszenicznej gotują kaszę jęczmienną, a nowoczesne przepisy są wzbogacone rodzynkami, orzechami i owocami kandyzowanymi. W naszej rodzinie do куті dodają trochę wody ugotowanej i potrawę można jeść łyżką.
Ukraińcy gotują кутю 3 razy w roku: 6 stycznia na Wigilię (Святвечір) - «багата кутя», 13 stycznia – «щедра кутя», 18 stycznia (Wodochreszcze) – «бідна кутя».
Jak twierdzą etnografowie, historia potrawy sięga jeszcze epoki neolitu. Przed kolacją gospodarz stawiał miskę z кутею w kącie (на покуті), pod ikonami — w honorowym miejscu. Stąd nazwa „кутя” (kutia).
Jako jedna z 12 postnych potraw stała ona pośrodku świątecznego stołu, do miski dawali łyżki dla członków rodziny oraz jeszcze jedną – dla zmarłych przodków. Każdy musiał przed kolacją spróbować кутю 3 razy. Najpierw – gospodarz. Próbował, żegnał krzyżem, a potem podrzucał do sufitu. Jak się przyklei – to będą dobre żniwa w tym roku!
![]() |
Глиняна макітра (gliniana makitra) |
Makitra - duża półkulista gliniana miska do przecierania maku, mieszania ciasta, podawania pierogów, gołąbków oraz innych dań, w zależności od rozmiaru oraz chropowatości powierzchni wewnątrz misy.
Tradycyjnie na Ukrainie mak dla wigilijnej куті przecierał mężczyzna jako głowa rodziny. W trakcie procesu on modlił się.
Makitra symbolizuje żeński aspekt natury, a makogin (rodzaj drewnianego tłuczka) – męski. Uważa się, że przy przecieraniu maku w makitri on lepiej utrzymuje aromat niż zmielony.
Zapytacie: do czego służy stupa? To proste! Do tłuczenia, zmiękczenia ziaren pszenicy i oczyszczenia ich od plew.
Jeszcze moja babcia miała takie narzędzie i kiedyś pokazywała mi, jak go używać. Teraz już, niestety, nie ma ani stupy, ani babci…
Ale nie będziemy się smucić! Bo zbliżają się Święta!
Tradycyjnie na Ukrainie mak dla wigilijnej куті przecierał mężczyzna jako głowa rodziny. W trakcie procesu on modlił się.
![]() |
Дерев'яна ступа (Stupa)
|
Zapytacie: do czego służy stupa? To proste! Do tłuczenia, zmiękczenia ziaren pszenicy i oczyszczenia ich od plew.
Jeszcze moja babcia miała takie narzędzie i kiedyś pokazywała mi, jak go używać. Teraz już, niestety, nie ma ani stupy, ani babci…
Ale nie będziemy się smucić! Bo zbliżają się Święta!
Komentarze
Prześlij komentarz